Skip to main content
Meer dan vers

Groenteafval vermijden – Zero Waste

Bij Jun werken we duurzaam en wat betekent 'Zero waste'?
Zero Waste betekent letterlijk ¨Geen afval¨ vooral verpakkingsafval en voedselverspilling spelen hierbij een grote rol.

Volgens de Monitor voedselverspilling wordt in Nederland jaarlijks 100 - 150 kg afval per persoon verspild! Bij het verwerken van groenten blijven schillen en andere vruchtvlees rest over. Ze horen niet altijd bij het keukenafval, naast groenteresten zij er veel rest product gebruikt worden voor een heerlijke bouillon, inmaken van schillen, groenten afval of kruiden verwerken tot pesto of een slasa, wist u dat er onder de schil de meeste vitamines en voedingsvezels, vitaminen en mineralen zitten.

Groenten hebben een positief effect hebben op je gezondheid. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine, psyllium, havervezels en inuline). Zo beschermen ze tegen hart- en vaatziekten waardoor je gezonder leeft.

Het is interessant aan de schillen van veel groenten en fruit; veel van hen zijn eetbaar en toch gooien we ze weg of composteren ze. De schillen van fruit en groente kun je op allerlei manieren gebruiken. Voer ze bijvoorbeeld aan koeien, varkens of paarden, maak er chips van, of bouillon van, voeg het toe aan water voor een smaakje, naast de kolen van de BBQ, mogelijkheden genoeg.

Peterselie Stamppot met ovengeroosterde tomaten

Voor 4 personen
bereidingstijd: 40 minutenCherry trostomaatjes

Ingrediënten
1 kilo aardappelen
700 gram kleine trostomaten
200 gram platte peterselie of stelen
1 rode ui
200 ml halfvolle melk
1 heel ei
3 eetlepels olijfolie

Bereiden; pof de aardappelen 10 min in plasticzak in magnetron gaar.
Was de tomaten en leg ze met de steel in een ovenschaal, besprenkel ze met iets olijfolie en wat zeezout en rooster ze in de oven in 10 minuten gaar op 200 graden.
Was intussen de peterselie en laat deze uitlekken, snij de peterselie fijn, blad en steeltjes. Pel de ui en snij deze ook fijn. Stamp de aardappelen en tomaatjes met een pureestamper, verwarm de melk tot bijna kookpunt met de gesnipperde ui en roer deze met de olijfolie, ei en peterselie door de aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat met pollepel. Breng op smaak met peper en zeezout.

Over het algemeen plaatsen we na het de oudere spullen graag vooraan van onze verse groenten of fruit, zodat we deze eerst gebruiken. Het is ook handig om geprepareerde items of bulkingrediënten in doorzichtige containers op te slaan om te zien wat erin zit, misschien een idee!?